Koulutintti Sarkkilankansakoulu
Koulutintti Oy, Lauttakyläntie 21, 31900 Punkalaidun                                           In English
Hanna-Riitta ja Sakari Pärssinen

Etusivu | B&B majoitus | Mökkivuokraus | Kokous ja juhlat | Retket | Sarkkilan kansakoulun historiikki | Linkit | Yhteystiedot |

kirjatkirjatkirjatkirjat

Satakunnan vanhin maalaiskansakoulu

Sarkkilankansakoulu  Punkalaitumen  Sarkkilankylässä

Aloitti tammikuussa  1875 toimien vuoteen 1971 koulukäytössä.

vuodesta 1998 Koulutintti Oy

Koulun historia on värikäs, täällä aloittivat toimintaansa Punkalaitumen postitoimisto kuin myös  Punkalaitumen Sanomien toimitus.

Sota-aikana myös sotilaiden majoittumista ja kapinanaikaiset kipeät muistot. Meille sodan jälkeen syntyneille vaiettu aihe, lasten kuullen niistä ei puhuttu. Omat  vanhempamme  veivät ikävät muistot niitä meille kertaamatta. Historiaa toki on paljon kirjoitettuna ja nythän niistä on tehty monta elokuvaakin.

Sarkkilan kansakoulun historiasta on uutta kirjallisuutta, koulun entinen oppilas, kansakoulunopettajana päivätyön tehnyt  Fil. Tri Hannu Syväoja on kirjoittanut "Kuin ennen yli pellon" PiirteitäPunkalaitumen menneiltä ajoita sekä "Kansakoulu suomalaisten kasvattaja" kirjat.Kertoo koulutoimen alkuajoista laajemmin, mutta myös meidän koulumme tarinaa. "Kulttuuripyöräilyä Hämeessä"  mielenkiintoisia  matkakertomuksia.

Meidän osuutemme tämän talon osalta  alkaa vuonna 1998, jolloin kunta laittoi museoviraston suojeleman koulukiinteistön myyntiin.

Tässä välissä koululuokat olivat toimineen pääasiassa erilaisina varastotiloina, asuntojen puolella viimeisten asukkaiden jälkeen oli Punkalaitumen Kunnon hallussa huone ja entinen Vanhasen asunto oli Kudonta-asema, jonka toiminta siirtyi vesijohtojen jäädyttyä ja tuhouduttua muualle lämpimämpiin tiloihin. Tyhjillään talo oli n. 10 vuotta…

Elokuussa 1999 rakennusmestari   Pentti  Hällfors  aloitti remontin,  tuumaukset olivat paperilla, ja  ei kun töihin, lisäeristettiin ja levytettiin ulkoseinät sisäpuolelta,  purettiin  vanhat viemärit ja tehtiin uusiksi.. pölyä, pölyä,  lattioita otettiin ylös ja mentiin maahan asti. Perustuksiakin piti nostaa , siinä mukana nousi yksi uunikin savupiippuineen. Uudet sähköjohdot ja asennukset, palo- ja murtohälytykset, ikkunaremontti jne.jne..

2000 vuosi aloitti koulun ja myös omassa elämässämme uuden ajan. Muutimme asumaan nykyiseen majoitushuoneistoon, josta pääsiäisenä jo siirryimme talossa nykyiseen asuntoomme. Remontti oli vasta alussa kuitenkin siinä vaiheessa.. ja loppua ei taida tullakkaan.

Rakennusperinteen suojelukohde on kuitenkin turvassa, katto pitää ja hellästi taloa hoivaamme. Tästä olemme saaneet tunnustusta. Korjaustyöt alkoivatkin todella viimehetkillä, pian ei olisi tarvittu kuin purkajat.

Kunniamaininta Hannu Syväojalle  2011 Kulttuuripyöräilyä Hämeessä

Hannu Syväoja  Kansakoulu sodan ja pulan vuosina